Party.San Metal Open Air 2019: de voorbeschouwing.
Bart Van Gestel
Party.San Metal Open Air 2019: de complete affiche.

De 25ste editie van Party.San Metal Open Air nadert met rasse schreden. Hoge tijd dus om hun menu-kaart uit te vlooien. Lees verder om meer te weten te komen over de bands die je zeker niet mag missen!

Amped-Up maakt deze zomer – net zoals vorig jaar – opnieuw de trip naar voormalig Oost-Duitsland om daar het festival-hoogtepunt van de extreme metal te bezoeken. Party.San Metal Open Air (van 8 tot en met 10 augustus) viert dit jaar haar 25-jarige bestaan. Om dit jubileum kracht bij te zetten wist de organisatie een paar zeer boeiende bands op haar affiche te zetten. Met drie krachtige headliners, allen gevestigde waarden in hun genres worden alle subgenres goed bediend. De dienst programmatie van het festival maakt er ook steeds een erezaak van om minstens voor de helft bands te voorzien die nog niet op het festival speelden. Daar zijn ze dit jaar ook weer in geslaagd.

Genoeg gezeverd, ik overloop met u per festivaldag de bands die je zeker niet mag missen op Party.San Metal Open Air 2019.

Donderdag

Het Deense Slaegt krijgt de eer om de festiviteiten op gang te trappen. Deze jonkies spelen heavy metal, maar dan met een heuse blackmetaltwist. Denk daarbij aan een band als Tribulation. Het viertal weet knappe songconstructies te combineren met heerlijke melodieën en straffe zang.

Amerikaanse death metal is tot in de perfectie aanwezig. Eerste band uit deze stal is Incantation. Ook deze band viert: ze bestaan dertig jaar. Een goede reden dus om op toernee te gaan. Nieuw werk dateert al van 2017, wij denken dus aan een best-of-set.

Melodic death metal associeert men quasi onmiddellijk met Zweden. Correct, want Soilwork kom van daar. Verkligheten is de titel van zijn laatste release; de band is op tour om deze plaat te promoten. Weetje over deze band: onze eigenste Dirk Verbeuren zat jaren op het drumkrukje bij Bjorn Strid en co, om ze – helaas voor Soilwork – te verlaten voor: Megadeth.

Niet vergeten om op tijd eens de tent in te duiken op Party.San. Dit kleinere podium presenteert kleinere, maar daarom niet minder interessante namen. Deze bands krijgen elk een half uur speeltijd (om niet al te veel te overlappen met het hoofdpodium). Op vrijdag moet je zeker Nervo Chaos (met zijn nieuwste Ablaze) en Taphos een kans geven.

Meest opvallende naam op de affiche van Party.San 2019 is toch wel deze: Hellhammer played by Triump Of Death. Hellhammer was de band die de directe voorloper was van Celtic Frost en later Triptykon. De band was slechts twee jaar actief (van 1982 tot 1984) en releaste destijds een drietal demo’s. Desondanks verwierf het materiaal – en de band – een cultstatus in het genre van de extreme metal. Om nog eens te genieten van het materiaal besliste Tom Gabriel Fischer om Triumph Of Death op te richten als platform om de muziek van Hellhammer een (tijdelijk?) lichaam te geven om te herleven. Maak er een erezaak van om dit live mee te maken, het kan misschien de enige keer zijn.

Hypocrisy hoef ik hier eigenlijk niet voor te stellen. De Zweedse band is een van de projecten van mastermind Peter Tägtgren. Tegenwoordig houdt de man zich meer bezig met productie (bijvoorbeeld van het project van Rammstein-zanger Till Lindemann). Toch kan Peter het af en toe niet laten buiten te komen. Hypocrisy teert nog steeds op End Of Disclosure uit 2013. Niet meteen nieuw werk, dan wellicht een best-of-set dus…

Vrijdag

Op tijd opstaan rendeert steeds op Party.San. En dat doen we steeds met de glimlach, letterlijk dan. Zoals gewoonlijk mag op het middaguur vrijdags een band uit de minder smakelijke extreme genres de feestelijkheden openen. Dit jaar zal het een waar faeces-feestje worden met Gutalax. Dit Tsjechische porngrindcombo zal menig opblaaseenhoorns, WC-borstels en preistengels in het publiek laten verschijnen. Kanttekening: zoals voorganger Razorrape het vorig jaar steevast vroeg: “Are you drunk yet?” dan weet u waar u aan toe bent.

Van de middag meteen naar Midnight. Dit Amerikaanse gemaskerde trio steekt deze zomer de oceaan nog eens over en start zijn tour in Schlotheim. Ze spelen vuile smerige black rock ‘n’ roll met een ongezonde scheut thrash. Deze band staat zeer hoog op mijn persoonlijke to do-lijst.

Nog meer Amerikanen. Night Demon is een buitenbeentje, want een heavymetalband. Maar wat voor een. Hun vorige passage op Party.San in 2017 was legendarisch. Ondanks het vroege uur van de set liep het festivalterrein helemaal vol voor deze onruststokers. Hun muzikale stijl omschrijf je best als een kruising tussen – let op! – Iron Maiden en Judas Priest. Als ze hetzelfde niveau als deze bands op Party.San halen, dan weet je dat je goed zit voor drie kwartier heavymetalpret.

Een band die ik al talloze keren mis liep omwille van het niet door kunnen gaan van zijn optreden: Deicide. Zoveelste keer, goede keer hopen we dan maar. In september kwam de band op de proppen met Overtures Of Blasphemy, een niet onaardige toevoeging aan zijn ondertussen uit de kluiten gewassen Florida Death Metal.

Al gezien op Graspop, maar deze keer een headlinerset van een uur en een kwart: Testament. Chuck Billy en co presenteren meer dan 35 jaar aan rechttoe rechtaan Bay Area thrash. Van The Legacy tot Brotherhood Of The Snake, het zal ongetwijfeld gaan knallen vrijdagnacht.

Zaterdag

Festivals in Duitsland eindigen gewoonlijk al op zaterdagavond, zodat er in alle (relatieve) rust ’s zondags huiswaarts gekeerd kan worden op de vrachtverkeervrije snelwegen. Maar dat zijn zorgen voor later. Eerst is het op zaterdagochtend tijd voor Frühshoppen, zeg maar een gezamenlijk ontbijt opgeluisterd met muziek. De organisatie zet deze keer twee bands klaar vanaf 10u ’s ochtends: de sludgeformatie Black Mood en de band met de meest tot de verbeelding sprekende naam: Goat Explosion. Deze laatste speelt iets tussen doom, stoner en heavy metal. Hun roots liggen bij bands als Red Fang en Grand Magus.

Met het stevige ontbijt achter de kiezen staat op het hoofdpodium de meest exotische band van 2019 klaar: Vulvodynia. Exotisch want afkomstig uit Joburg, Zuid Afrika. Getipt als de rijzende ster uit het Slamgenre wist Party.San deze band te overhalen om de halve globe over te steken om hier een setje te komen spelen. Naast Party.San speelt deze band enkel nog op Brutal Assault. De kans dus om ze een keer aan het werk te zien.

Black metal van het hoogste niveau: Svartidaudi uit IJsland. Hun concert op Thronefest in maart ging op het randje toch net door, op Party.San zijn ze ook te aanschouwen. Verwacht je aan een sensorische overload door hun aantrekkelijke, atmosferische en complexe songs.

Nog eentje uit de Amerikaanse deathmetalstal: Immolation. In 2017 kwam het knappe Atonement te verschijnen. Te verwachten: een muzikaal technisch hoogstaande show, door deze heersers uit het genre.

Ook niet vergeten en altijd leuk: Destruction. De boomlange Schmier mag op de laatste festivaldag het publiek helemaal aan flarden trekken met Teutoonse thrash. Ook deze band doet al dertig jaar mee en weet maar al te goed hoe ze werk moet maken van een puike festivalshow.

Ook op zaterdag niet vergeten de tent te bezoeken. Het Deense kwartet Undergang mag er spelen en zal garant staan voor zowat de vuilste, smerigste set die er zal te zien zijn op Party.San 2019. Hou je klaar voor een half uur nasty death metal.

Geen Belgen op het podium in Schlotheim, wel hollanders: Legion Of The Damned. Ze mogen al voor de derde keer aantreden, dus kind aan huis. De band heeft sinds begin dit jaar een nieuwe plaat: Slaves Of The Shadow Realm.

IJsland doet het goed tegenwoordig, op vlak van black metal. Naast Svartidaudi wist Party.San ook Solstafir te overhalen een set te spelen. Hoewel deze band meer de rustigere kant toont van de erg donker en zwaarmoedige sound, ze spelen op het ideale uur, op het moment dat de meeste festivalbezoekers zich wellicht in hogere sferen zullen bevinden.

Tijd dan om al het zweverige gedoe uit de lucht te knallen en het festivalterrein klaar te maken voor de schroot. Headliner op zaterdag is die deathmetalsuperband: Bloodbath. Ooit opgericht door Mikael Akerfeld (Opeth), Anders Nyström en Jonas Renske (Katatonia) en Dan Swanö. Tegenwoordig hebben ze Nick Holmes (Paradise Lost) aan de micro staan. Als er een band in staat is om alles en iedereen het nekschot te geven, dan zijn zij het.

Extra info

Voor zij die nog niet helemaal overtuigd zijn: Party.San ligt op een goede vijf uur rijden vanuit Antwerpen. Aangezien de reisrichting oost-west is, heb je quasi geen last van vakantieverkeer (zoals met die andere grote Duitse metalfestivals wel eens het geval kan zijn). Kaartjes zijn online nog te verkrijgen tot 2 augustus 2019 om 12.00 ’s middags via www.cudgel.de. Ze kosten net geen 90,- Euro. Daarna zijn er nog tickets te koop aan de kassa van het festival, maar dan aan 100,- Euro voor een weekendticket.

PSOA2019_ticket_curfew

Tickets zijn online nog beschikbaar tot 2 augustus om 12.00u ’s middags

Kamperen doe je naast je auto of in je camper of caravan naast de start en taxibaan van het vliegveld Obermehler. Je betaalt voor de camping 10 Euro per voertuig ter compensatie van het strikte afvalbeheer. Het vliegveld moet immers twee dagen na het festival immers weer piekfijn en brandschoon worden opgeleverd. Het festivalterrein is ook deels verhard, dus bij rotweer heb je geen laarzen nodig. Let wel: het festival is boven op een heuvelrug in een bosloze omgeving. De wind kan er vrij strak waaien, ’s nachts kan het er flink afkoelen. Zorg toch maar voor een jas en hou de weersvoorspellingen in de gaten. Eten en drinken zijn aanwezig tegen zeer schappelijke prijzen. Er wordt drank geschonken in statiegeldbekers.

Amped-Up zal, net zoals voig jaar, aanwezig zijn voor een festivalverslag. See you in Hell!

Party.San Metal Open Air 2019: loopvolgorde

Party.San Metal Open Air 2019: loopvolgorde

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X