Jera On Air: (verjaar)dag 4
Bjorn Wielockx

Dertig jaar Jera, dertig kaarsjes op de feesttaart! Wie nog niet genoeg had na drie dagen raggen, kon vanaf januari intekenen voor nog een extra dagje plezier. Achteraf bekeken had de organisatie dit heugelijke nieuws best meteen gemeld, nu zorgde het hele gebeuren ervoor dat vriendengroepen gesplitst werden. Wij waren met zeven mensen aanwezig op Jera, op zondag bleven er daar slechts twee van over. Het was eventjes een domper op de feestvreugde, al dat afscheid nemen. Hoeveel mensen zouden er nu nog overblijven op de weide? Als een groot deel van de festivalgangers koos voor de originele formule, dan zouden de shows vandaag wel eens als een lightversie kunnen aanvoelen. Wanneer we op de weide arriveerden, konden we nog geen conclusies trekken. Het was nog te vroeg op de dag, dan is het altijd wat rustiger op de festivalweide.

The Acacia Strain – Vulture – 13:00 – 13:30

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dat zal ook de organisatie hebben gedacht. Wie anders verzint het om een gevestigde waarde als The Acacia Strain zo vroeg op de dag te programmeren. De Amerikaanse deathcoreband is al sinds 2001 bezig aan zijn muzikale trektocht, bracht ondertussen al twaalf langspelers op de markt en staat bekend voor zijn stomende optredens. Wellicht zal het vervolg van zijn Europese tournee hier voor iets tussen zitten, maar toch… wat was het vroeg om met een band van dergelijke grootte te starten. Wanneer de Amerikanen aan hun set gingen starten oogde de grote Vulture maar leeg.

Vreemd, waar is al dat volk met dat fameuze gouden bandje? Wanneer we ons even omdraaien, zien we een goed gevulde Hawk waar DJ De Rooie Jager plaatjes aan het draaien was. Onbegrijpelijk dat je een plaatjesdraaier kiest boven gierende gitaren. The Acacia Strain liet het echter niet aan zijn hart komen en speelde een half uur ongezien hard. Ondanks het feit dat de wind, jawel die was voelbaar omdat er zo weinig mensen in de tent stonden, voor koude zorgde, wist het toch iedereen te verwarmen. De mensen in de pit hadden zelfs een bezweet shirtje, want daar ging het er wel heel hard aan toe.

Ondanks het feit dat de band al zo’n drieëntwintig jaar bezig is, was het pas de eerste keer dat het op Jera On Air stond. Als het op voorhand wat opzoekingswerk had verricht, zal het toch wat teleurgesteld zijn. Een hele set lang speelden de Amerikanen aan een verschroeiend tempo, maar voor wie? Voor zo’n vijftig man die er de vierde dag nog zin in hadden. De set was zeker niet slecht, maar daar er gewoon geen sfeer was, iets wat het festival zo kenmerkt, was er ook niets noemenswaardigs op te sommen. Achteraf besloten we om even terug te gaan naar de camping, waar we konden besluiten dat een groot deel van de festivalgangers er de brui aan gaf. Zou dit verjaardagsfeestje dan toch die ene dag te veel zijn? Het is niet dat de affiche spectaculair oogde zoals op donderdag en vrijdag, eerder middelmatig als zaterdag. Zeker de headliner The Prodigy kon op niet veel bijval rekenen, en terecht ook wat ons betreft. Wat komt zo’n naam nu ook doen op een punk- en hardcorefestival.

Zo stonden op Jera On Air, Shane Told (Silverstein), Rou Reynolds (Enter Shikari) en Aimee Allen (The Interrupters) zelf achter de kassa. Het was toch iets wat het festival bijzonder maakte, iets wat we echt gaan missen.

1 Reactie

  1. Ronnie w

    Fijn dat deze editie jullie zo goed bevallen is. Een dikke pluim voor de fijne verslaggeving. Vast veel tijd in gestoken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X