Alcatraz Open Air 2024: Preview zaterdag
Vanpevenaeyge Carly

Het tweede weekend van augustus is Kortrijk weer het epicentrum van de zware gitaren. Drie dagen metal in al zijn glorie. Alcatraz heeft er steeds voor gezorgd dat iedere metalfan aan zijn/haar trekken komt waarbij er nooit een subgenre uit de boot is gevallen. Ook dit jaar is er een grote variëteit aan bands en genre. Zo krijgen we zowel stoner als hardcore, pirate metal tegenover prog, maar zoals steeds, naast de ouwe getrouwen en buitenlandse bands, veel aandacht voor onze eigen Belgische groepen. Ook dit jaar heeft de organisatie terug een mooie affiche samenstelt, waarvan wij een driedelige preview voorschotelen. Vandaag belichten we een selectie voor zaterdag 10/08/2024

Temptations For The Weak (Swamp Stage – 12.00)

Thrash metal met een pak metalcore-invloeden zonder de melodie uit het oog te verliezen. Dat betekent gas geven zonder uit de bocht te vliegen. Temptations For The Weak heeft goed opgelet! Een band moet groeien. Dat weet elke muzikant, maar de daad bij het woord voegen is een ander paar mouwen. Temptations For The Weak slaagt daar voorlopig met verve in. Eerste maal op Alcatraz in 2022 in La Morque en dit jaar zowaar de opener op de Swamp Stage. Ja, het gaat goed vooruit met deze band. Onlangs nog te zien op Jera Open Air en de agenda voor de volgende maanden staat al goed gevuld. Met het aantrekken van Jadran Beauprez als frontman kon Djoni Tregub zich meer concentreren op zijn gitaarspel. Geniale zet. Temptations For The Weak heeft zichzelf heruitgevonden en zal maar graag de prut uit uw oren spelen op de tweede dag van dit festival.

Arson (La Morque – 14.35)

U zoekt een definitie van uniek? Arson is het antwoord. Het ontstaan van deze vijfkoppige Gentse band gaat terug tot de lente van 2016 toen leden van verschillende Gentse metal- en screamo-bands samenkwamen om zich los te scheuren van de subculturen waar ze al jaren in vertoefden. Tijd voor iets nieuws. Tijd voor stevige ouderwets loeiende gitaren, strakke drums en intense vocals, maar ook een orgel, een stel kettingen, Klokke Roeland, een verbrijzelde fles, trompetten, regen en … vuur ontbreken niet op het knappe debuutalbum All In, All Sin (2023). Verwacht u aan een harde mix van rock-‘n-roll, punk, hardcore en … jawel, southern rock en misschien als je geluk hebt een shotje whisky.

Rituals Of The Dead Hand (La Morque – 15.55)

Rituals of the Dead Hand ontstond in de 2016 toen Lykaios en Isangrim van post-metalband Hemelbestormer besloten om een reis te maken in de donkerste krochten van het extreme metal. De zanger/gitarist respectievelijk drummer ventileerden hun liefde voor griezelige en sinistere death, black en doom metal een eerste keer op Blood Oath (2018). Op het tweede album With Hoof And Horn (2021), met ondertussen Beleth als vaste bassist, dook het trio nog dieper in de onheilspellende duisternis en dat doen ze nu met verve nog eens over op het gloednieuwe The Wretched and the Vile, met sinistere teksten waarin donkere folklore, hekserij en bijgeloof de hoofdtoon voeren. Zijn ook grote liefhebbers van de legendes van de bokkenrijders. Maar indien je een vliegende geit ziet passeren, zal het eerder wel het gevolg zijn van een heftige eerste festivaldag.

Bizkit Park (Helldorado Stage – 17.50)

Dit is misschien wel het moeilijkste tijdstip van de zaterdag. Zoals het gezegde kiezen tussen pest en cholera (positief bedoeld). Ben je meer iemand die zich wil te pletter amuseren op een koninklijke hulde aan nu-metal, een van de meest illustere subgenres in de moderne alternatieve muziek. Dan bent u met Bizkit Park zeker aan het goede adres. Nu-metal zorgde voor de soundtrack van een hele generatie. Tegenwoordig een verre herinnering? Niet zo bij Bizkit Park dat al tien jaar met ongebreideld enthousiasme zorgt voor een gepaste viering. Limp Bizkit, Korn, System of a Down, Linkin Park, Slipknot, Papa Roach, Deftones, Disturbed, … ze staan allemaal op het lijstje. Bizkit Park brengt de klassiekers uit dit gouden tijdperk steevast in een wervelende set. Keep on rollin’ baby, je weet hoe laat het is.

Dio Disciples (Prison Stage – 17.50)

Of je kunt op datzelfde moment kiezen voor een ander soort covers, namelijk een complete set gewijd aan wijlen Ronnie James Dio. Het enige verschil is dat Dio Disciples niet zomaar een tribute act is. De muzikanten behoorden allemaal tot Ronnie James Dio’s vriendenkring en werden door hem als familie beschouwd. Dio Disciples werd opgericht om een eerbetoon te brengen aan de man zelf en zijn nalatenschap van ongeëvenaarde muziek, een herinnering die het beste levend kan worden gehouden met pakkende live concerten. De band, samengesteld en gemanaged door Ronnie James’ weduwe Wendy Dio, bestaat uit leden van Dio’s band aangevuld met topmuzikanten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Naast Scott Warren (keyboards – Dio, Heaven and Hell, Warrant) en Simon Wright (drums – Dio, AC/DC, UFO) komen ook Oni Logan (zanger – ex-Lynch Mob, ex-Racer X), Bjorn Englen (basgitaar – ex-Yngwie Malmsteen, ex-Quiet Riot, …), Ira Black (gitaar – Bulletboys, ex- Lizzy Borden, ex-Vicious Rumors, ex-Vio-lence,…) én Joey Belladonna (zanger – Anthrax) mee het mooie weer maken op Alcatraz.

Red Fang (Helldorado Stage – 21.oo)

Red Fang mag zich terecht één van de belangrijkste bands in het stoner rock/metalgenre noemen. Dat bewijst de in 2005 opgerichte band al vijf albums lang met het jongste Arrows (2021) als voorlopig hoogtepunt. Hun eerste platen oogstten behoorlijk wat belangstelling, maar pas met Whales and Leeches stootten ze tien jaar geleden door naar de wereldtop. Op hun visitekaartje prijkt ook een ietwat aparte vorm van humor – sommigen durven het zelfs funrock noemen – maar wees er maar zeker van dat de gedreven groove en emotionele intensiteit ook en vooral live moeiteloos overeind blijven. Ze schuwen de complexiteit niet, maar staan vooral bekend om hun immense bijdrage aan de stoner rockscene én de dolle moshpits die altijd ontstaan tijdens hun intense shows.

Heideroosjes (Eldorado Stage – 22.40)

Zoals we in de inleiding al vermelden heeft Alcatraz nog nooit een genre genegeerd. Ieder jaar passeren er wel een paar punkbands de revue. Dit jaar is dit onder andere de Heideroosjes. Al 35 jaar zijn ze samen. Mening huwelijk strandt eerder. Heideroosjes niet, die beuken door. “You can check-out any time you like, but you can never leave.” In 1989 speelden vijftienjarige pubers in het Limburgse Horst hun verveling weg met drie akkoorden en een vuist vol idealen. Wat dat opgeleverd heeft? Elf albums, shows op Pinkpop, Lowlands, Werchter, Pukkelpop en een hele reeks die andere festivals. Een Edison, tournees door Europa, VS, Japan en Zuid-Afrika. Samenwerkingen met hun jeugdhelden onder wie Lemmy en Urbanus. Dit jaar blazen de punkrockers zelf 50 kaarsjes uit en de band dus 35. Dat vieren ze met een paar nieuwe songs, re-issues van Schizo (25 jaar) en SINema (20 jaar).Om het met een titel van een andere punkband te zeggen, Party On, Party On.

Europe (Prison Stage – 23.20)

Afsluiter van het hoofdpodium zijn de “oudjes” van de Zweedse hardrockband Europe. De band werd eind jaren 70 opgericht onder de naam Force, maar koos in 1982 voor Europe. Aanvankelijk bleef het succes beperkt tot Scandinavië. Tot in de tweede helft van de jaren 80 eerst The Final Countdown en een paar jaar later Out Of This World voor twee absolute hoogtepunten in de carrière van de band zorgden. In 1992 werd de pauzeknop ingedrukt, maar in 2003 kwam het tot een officiële reünie. Sindsdien heeft de band zes albums uitgebracht en zijn ze een gegeerde gast op tal van festivalpodia. In 2023 trokken ze steevast volle zalen en arena’s met hun The Time Capsule 40th Anniversary Tour, een mooi bewijs dat hun liedje nog lang niet uitgezongen is. Ongetwijfeld zal het aanwezige publiek hun hits kunnen meezingen, want wie kent er de nummers als The Final Countdown, Rock The Night en misschien wel de ultieme ballade Carrie niet. Laat de spiegelbol maar draaien en kies uw danspartner maar uit.

Hatebreed ( Helldorado Stage – 00.25)

Liever toch iets ruiger de nacht in? Dan zit je goed bij Hatebreed. Sinds 1994 heeft Hatebreed met elk album en elke tour een verpletterende prestatie neergezet. Hatebreed heeft in 2024 iets te vieren. Het vijftal uit Connecticut staat dertig jaar op de planken en mag zich al jaren tot het kransje superfavorieten in de hardcore/metalcore rekenen. De songs klinken ziedend, soms wat gefrustreerd, maar nooit doelloos. Er schuilt een enorme positiviteit in het loslaten van die tomeloze energie en dat al sinds hun debuutplaat Under the Knife (1996). Met achtereenvolgens Perseverance, The Rise of Brutality en Supremacy schreven boegbeeld Jamey Jasta en zijn maats tussen 2002 en 2006 een belangrijk hoofdstuk in het grote metalcoreboek. En dat doen ze ook vandaag nog steeds even compromisloos. Meedogenloos betrouwbaar. Opgeven? Nooit! Geen enkele belofte blijft onvervuld. Destroy Everything!

Dit zijn maar een paar suggesties uit het overvolle programma op zaterdag, verdeelt over vier podiums. Wie het graag wat feestelijker houdt en graag uit de bol gaat op de muziek van platenruiters, kan de hele dag terecht in de bar annex partyzaal El Presidio alwaar Dikke Dennis (ook bekend van zijn vaste gastoptredens bij de Nederlandse band Peter Pan Speedrock) iedere avond de tent afsluit.

Tickets: https://www.alcatraz.be/nl/tickets

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X