Alcatraz Open Air 2024: Preview zondag
Vanpevenaeyge Carly

Het tweede weekend van augustus is Kortrijk weer het epicentrum van de zware gitaren. Drie dagen metal in al zijn glorie. Alcatraz heeft er steeds voor gezorgd dat iedere metalfan aan zijn/haar trekken komt waarbij er nooit een subgenre uit de boot is gevallen. Ook dit jaar is er een grote variëteit aan bands en genre. Zo krijgen we zowel stoner als hardcore, pirate metal tegenover prog, maar zoals steeds, naast de ouwe getrouwen en buitenlandse bands, veel aandacht voor onze eigen Belgische groepen. Ook dit jaar heeft de organisatie terug een mooie affiche samenstelt, waarvan wij een driedelige preview voorschotelen. Vandaag belichten we een selectie voor zondag 11/08/2024

Millhaven (Swamp Stage – 12.00)

The Curse Of Millhaven is dead, Long Live Millhaven. Na hun optreden op Zingem Beeft in 2023 viel het doek over The Curse of Millhaven. Vanaf 2024 is er geen plaats meer voor ‘de vloek’. In de plaats daarvan komt Millhaven. Was het nodig om van de vloek af te geraken om op een podium van Alcatraz te geraken. Absoluut niet , dat bewijst hun plaats op Graspop in 2022. De band met roots in Ieper vond het de hoogste tijd om nog harder te pushen, om een nog professionelere sound en dito nummers te creëren. Het gevolg daarvan is het nieuwe Dualism, een baken van eigentijdse melodieuze metal, hard en snel, brutaal en technisch, maar ook toegankelijk.

Cobra The Impaler (Helldorado Stage – 12.40)

Helden, goden en monsters, en een verbeten strijd ‘die verder gaat dan de explosieve kwaliteit van de muziek. Een betere omschrijving bestaat er niet om Cobra The Impaler om te omschrijven. De band rond gitarist, spilfiguur en ervaren rot Thijs De Cloedt aka Tace DC (Hæster, ex-Aborted, ex-Horses On Fire) mikt hoog. Zeer hoog. Tussen hun eerste officiële show in oktober 2021 (HBF Izegem) en Alcatraz 2024 is deze band uitgegroeid tot een van uithangborden van het Belgische metal. Met messcherpe riffs, groovy ritmes, straffe vocalen – de balans tussen screams en clean zit écht goed – en dito melodieën vinden ze perfect aansluiting bij het werk van Mastodon, Baroness en Red Fang. Bij Cobra the Impaler betekent dat een kolkende cocktail van New Wave of American Heavy Metal, kolossale grooves, melodieuze breaks, een snuif thrash en zelfs classic metal.

Conan (Helldorado Stage – 15.05)

Het Britse Conan is een buitenbeentje in de wereld van de doom metal. Hun muziek kreeg zelfs een speciale naam: caveman battle doom. Luid, met een sterk vervormde en zwaar gedowntunede sound is het een kracht een bulldozer waardig. Conan werd in 2006 opgericht als gitaar/drums-duo. Pas na een tijdje experimenteren voegde de band een basgitarist toe. Met succes, want vanaf toen ging het in stijgende lijn. Vooral dankzij Blood Eagle (2014) en Revengeance (2016), twee albums die de Britten een prominente plek aan de feestdis verschaften. Daarna volgden nog drie prima platen met Evidence of Immortality (2022) als recentste hoogtepunt. Maar je moet het trio vooral live aan de slag zien. En een beetje prettig gestoord, dat hoort er ook bij.

Jinjer (Prison stage – 16.25)

Door zijn meedogenloze harde werk, non-stop tournees en kritisch geprezen/hitlijstbrekende releases die meer dan 250 miljoen streams/views op alle platforms wereldwijd opleveren, is Jinjer echt een van de populairste en meest opwindende bands van het moderne metal van vandaag. De band is synoniem geworden met het op zijn eigen manier doen van dingen en het breken van elke regel in het heavymetalhandboek, die ze luid en duidelijk maakten op hun enorm succesvolle vierde studioalbum: Wallflowers. De band uit Donetsk (Oekraïne) met Tatiana Shmalyuk als uithangbord zet elke zaal of weide in vuur en vlam met een aanstekelijke combinatie van progressieve metal en metalcore met invloeden uit andere genres als extra kruiding.

Korpiklaani (Prison Stage – 19.30)

Tijd voor een dagelijkse portie feest, of even verstand op nul en… gaan. Met het Finse Korpiklaani krijg je waar voor je geld. Hun aanstekelijke mix van metal, folk en rock-‘n-roll brengt massa’s aan het dansen. Korpiklaani doet je even al je zorgen vergeten. Circle pits alom, hand in hand geniet het legertje fans van de uitgelaten sfeer die deze act steevast creëert. Terwijl andere folk/metalbands begonnen met metal voordat ze folkmuziek toevoegden, begon Korpiklaani met folkmuziek voordat ze metal werden. De mix van traditionele Finse humppapa folkmuziek met metal heeft vaak een geschiedkundige basis, maar het draait vooral om feesten, liefst met een vodka of tequila in de hand.

Dark Tranquility (Swamp Stage – 2030)

Dark Tranquillity werd in 1989 opgericht door zanger Mikael Stanne, vandaag het enige originele bandlid. Aanvankelijk speelden ze brute death metal, maar gaandeweg slopen elementen uit de NWOBHM en subtiele elektronica in hun sound. In die optiek was het album Projector (1999) een game changer. Ondanks vele bezettingswissels blijft Dark Tranquillity een naam die klinkt als een klok in de scene. Een melodieuze deathmetalband uit Göteborg die wordt beschouwd als een van de pioniers van de Gothenburg metalsound (waartoe ook bands als In Flames en At the Gates behoren) en door sommigen zelfs de peetvaders van de scene worden genoemd.

Gene Simons Band (Prison Stage – 21.20)

Kiss zelf heeft dan wel zijn definitieve afscheid aangekondigd maar bassist/zanger en medeoprichter Gene Simmons is niet van plan zijn basgitaar aan de wilgen te hangen. In het gezelschap van een uitgelezen schare topmuzikanten trekt Gene deze zomer door Europa met de Gene Simmons Band. De man met de legendarische tong is ook solo lang niet aan zijn proefstuk toe. In 2017 en 2018 trok hij al de wereld rond met zijn eigen band. Op het menu staan vooral KISS-songs waar hij zelf de vocale hoofdrol voor zijn rekening neemt. Met toppers als Deuce, Shout It Out Loud,War  Machine,God Of Thunder,Calling Dr Love en I Was Made For Lovin’ You, aangevuld met solomateriaal en classics uit 50 jaar rock & roll staat Gene ongetwijfeld garant voor een felgesmaakte Wall Of Sound. Fans van de legendarische hardrockband KISS hoeven niet langer op hun honger te blijven zitten. Enkel de schmink en de spetterende show moet je er zelf bij denken.

Architects ( Prison Stage – 23.20)

De Britse metalcoretoppers Architects, opgericht door de tweelingbroers Dan (drums) en Tom (gitaar) Searle, vieren in 2024 hun twintigste verjaardag. Geen betere plaats dan dit feestje op het podium van Alcatraz te doen. Hun reis in de metalwereld kronkelde langs hobbelige paden, met in 2016 de dood van Tom als triest dieptepunt, maar muzikaal staat de band met Sam Carter als frontman als een huis. Aanvankelijk klonk Architects eerder grof, chaotisch en ritmisch complex. In 2011 sloegen ze een meer melodieuze post-hardcore richting in, maar dat werd hen niet in dank afgenomen. Op Daybreaker (2012) vonden ze dan toch de juiste balans tussen melodie en technische virtuositeit. Lost Forever // Lost Together bracht tien jaar geleden eindelijk de verdiende populariteit. The Classic Symptoms of a Broken Spirit (2022) is de spreekwoordelijke kroon op het werk.

Opeth (Swamp Stage – 00.20)

De afsluiters van Alcatraz zorgen terug voor een moeilijke keuze. Indien het progressieve meer uw keuze is, dan zit je goed bij de Swamp Stage voor Opeth. Met gitarist/vocalist Mikael Åkerfeldt als drijvende kracht weet Opeth het hart van menig fan van progressieve metal te beroeren. Maar de in 1990 opgerichte Zweedse band is veel meer dan dat. In hun doorgaans lange composities verwerken ze op vernuftige wijze elementen uit folk, blues, klassiek en jazz, maar ook een streepje death metal ontbreekt niet. Akoestische gitaarpassages wisselen ze af met stevigere stukken, waardoor het vijftal keer op keer boeiende concerten weet neer te zetten. Opeth heeft inmiddels dertien studioplaten en enkele livealbums uitgebracht. Met Ghost Reveries (2005) behaalde de band succes bij een breder publiek. Sindsdien behoort Opeth tot de absolute top in zijn genre. In Cauda Venenum uit 2019 is hun jongste wapenfeit, maar uit goede bron hebben we vernomen dat er nieuw werk aankomt. Maar waar iedereen op zit te wachten is toch wel het dikke veertien minuten durende Deliverance. Hopelijk is Mikael in een goede bui want hij weigert wel eens om het te spelen.

Clutch (Helldorado Stage – 00.25)

Is stoner metal eerder uw ding dan zak je best af naar Helldorado Stage. Want daar staat de Amerikaanse band Clutch uit Germantown, Maryland. En dat Clutch al sinds 1991 op hardrock/stonerrockvlak van wanten weten, bewijst het feit dat ze regelmatig terug te vinden zijn in de Billboard Hard Rock Top 100, al lag wereldwijd megasucces nooit in het verschiet. Maar dat zal gitarist Tim Sult, bassist Dan Maines, drummer Jean-Paul Gaster en zanger/toetsenist Neil Fallon worst wezen. Koppig vaart het viertal zijn eigen koers, wars van trends en hypes, en wordt er al decennialang onverstoord getoerd met tussendoor een reeks gesmaakte albums. Rocken en grooven kunnen ze vandaag nog steeds als dartele veulens, maar in hun songs schuilt ook en vooral een benijdenswaardig metier met veel zin voor variatie, zoals ook te horen is op het recentste album Sunrise on Slaughter Beach uit 2022.

Dit zijn maar een paar suggesties uit het overvolle programma op zondag, verdeelt over vier podiums. Wie geen van beide bands oké vindt en het graag wat feestelijker houdt, kan zich nog eenmaal smijten in de bar annex partyzaal El Presidio alwaar Dikke Dennis (ook bekend van zijn vaste gastoptredens bij de Nederlandse band Peter Pan Speedrock) iedere avond de tent afsluit. En de laatste doet het licht uit.

Tickets: https://www.alcatraz.be/nl/tickets

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X