Blood Incantation – Absolute Elsewhere
LABEL:
Century Media Records
RELEASEDATUM:
4 oktober 2024
98

Tijdens de laatste weken van het jaar 2019 werden een pak liefhebbers van het harde genre plotsklaps opgezadeld met een extra portie huiswerk. De vele eindejaarslijstjes konden naar de prullenbak verwezen worden, want met Hidden History Of The Human Race leverden de heren van Blood Incantation in allerlaatste instantie nog een dijk van een plaat af. Een plaat die daadwerkelijk een nieuwe wind liet waaien binnen ondertussen een van de oudere subgenres binnen de metalcultuur, namelijk death metal, maar die meteen ook de lat bijzonder hoog wist te leggen voor een eventuele opvolger. Vandaar ook dat Blood Incantation niet over één nacht ijs gegaan is en de fans maar liefst vijf jaar moesten wachten op een opvolger. Het lange wachten werd op 4 oktober eindelijk beloond met de release van Absolute Elsewhere. Een plaat die opnieuw verschijnt via het grote label Century Media Records, maar waaromtrent toch opmerkelijk weinig promotie werd gevoerd. Een bewuste keuze zo blijkt…

Vijf jaar wachten is bijzonder lang, maar we kunnen onmogelijk stellen dat Blood Incantation op haar achterste gaan luieren is. In 2022 bracht de band nog het instrumentale ambient Timewave Zero op de markt, waarmee nogmaals duidelijk werd gemaakt dat deze heren absoluut niet in één wel specifiek hokje onder te brengen zijn. Een jaar later volgde dan de single Luminescent Bridge, waarmee de meer brutale toer werd opgegaan. Nu we de voorbije weken Absolute Elsewhere de nodige draaibeurten hebben mogen geven, kunnen we evenwel concluderen dat voormelde werkstukken niets meer, maar ook niets minder dan ’tussendoortjes’ waren. En daarmee willen we vooral geen afbreuk doen aan de kwaliteit van voormelde werkstukken, laat dat duidelijk zijn.

Het feit dat we de voormelde werkstukken anno 2024 afdoen als tussendoortjes, is louter en alleen te wijten aan de kwaliteit die Blood Incantation met Deze Absolute Elsewhere heeft weten af te leveren. We gaan dan ook niet rond de pot draaien en geduldig afwachten tot het beschikkend gedeelte van deze review zich aandient: Absolute Elsewhere is een ronduit fenomenaal album dat nu al de geschiedenisboeken zal ingaan als album van het jaar 2024 en zonder meer zal uitgroeien tot een absolute klassieker binnen het metalgenre!

Sinds het debuut Starspawn weten we dat Blood Incantation geen broertje dood heeft aan langere composities en dat blijkt ook op deze Absolute Elsewhere niet het geval te zijn. Twee composities van een dikke twintig minuten krijg je als luisteraar voor te kiezen, elk onderverdeeld in drie ’tabletten’. Een doeltreffende en bewuste keuze die deze heren toelaat om verder de muzikale grenzen op te zoeken en deze ook verder uit te rekken.

 

The Stargate opent binnen het eerste tablet nog eerder vrij rechttoe rechtaan, waarbij meteen de ‘signature sound’ van Blood Incantation op de voorgrond treedt. Scherpe riffs krijgen ondersteuning van bulderende drums, waarmee direct een soort van oerkracht vrij komt. Tijdens het tweede tablet wordt er een zeker rustpunt ingelast en wordt er verder gesurft op jazzy synth waves, die spontaan doen denken aan Pink Floyd. Naarmate het tweede tablet vordert, gaat het tempo opnieuw geleidelijk aan de hoogte in om naadloos over te vloeien in het derde tablet, waarbij we opnieuw Blood Incantation op volle snelheid te horen te krijgen. Kosten noch moeite werden gespaard, want The Stargate werd bovendien voorzien van een ronduit impressionante videoclip, waarbij duidelijk wordt dat je ook zonder verboden middelen een fascinerende trip kunt beleven.

The Message opent dan weer op vrij spontane wijze met zowaar opgewekte melodieën. Tijdens het tweede tablet gaat de band opnieuw de ‘spacy’ toer op, hetgeen opnieuw een welgekomen rustpunt vormt. En dan moet het beste nog komen. Met het afsluitende derde tablet van The Message trekt Blood Incantation werkelijk alle registers open. Aanvankelijk toert de geest van Agalloch nog welig rond om vervolgens de cleane vocalen van onder het stof te halen. Halverwege het derde tablet laat de band de teugels vieren om vervolgens met een ijskoude gitaarriff het slotakkoord aan te vatten. Wat volgt is een vijf minuten durend muzikaal orgasme in pure, zwartgeblakerde Scandinavische stijl, waarbij de band de temperatuur tot ruim onder het vriespunt laat zakken.

En zo komt er met volle ‘bombarie’ een einde aan een impressionante, muzikale reis, waarbij Blood Incantation er moeiteloos geslaagd is de luisteraar van bij de eerste noot bij het nekvel te grijpen om vervolgens ruim drie kwartier lang zijn grip niet meer te lossen. Het is dan ook niet voor niets dat je als luisteraar werkelijk schuimbekkend achter blijft, de zin van het leven afvragend om vervolgens doodeenvoudig de repeat knop in te duwen. Absolute Elsewhere is nu al een klassieker binnen het complete metalgenre, waarbij we zonder schroom kunnen stellen dat deze plaat behoort tot de twintig allerbeste metalplaten aller tijden. Wanneer woorden te kort schieten en alle superlatieven zijn opgebruikt, moet de conclusie niet moeilijker gemaakt worden dan dat ze in werkelijkheid is. Wie deze plaat aan zich voorbij laat gaan, is de naam ‘muziekliefhebber’, laat staan ‘metalhead’ niet waardig. Plaat van het jaar 2024 en zo veel meer!

Tracklist:

  1. The Stargate
  2. The Message

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X